Turforslag Gravhøje i området

Gravhøje i nærområdet

På flere af mine gåture i naturen har jeg opdaget nogle lidt sære, små bunker jord rundt omkring.

Jeg spurgte museet, og de fortalte at de fleste er fra noget der hedder Enkeltgravskulturen i stenalderen. Fra 2800-2400 år f.Kr. Der er også nogle fra bronzealderen (1800-500 f.Kr.).

Ifølge den tidligere museumsdirektør Hans Rostholm er der en tommelfingerregel: over 2 m høj er de fra bronzealderen, under 2 m høj er de fra stenalderen.

Han nævner også én af højene: Enkommenhøj, som skulle være fra bronzealderen. Den ligger ud i plantagen vest for Høgild ved siden af en skovvej.

Der er også en bronzealderhøj i Høgildovergård plantage øst for motorvejen.

– Og selvfølgelig Hjortsballehøjene.

De fleste andre høje på kortet er dog fra stenalderen tilsyneladende: de er ikke særlig høje. Men de er der, og de ligger for de meste ret godt i landskabet: på et lidt højt sted med fine udsigter.

Jeg har ikke kunnet finde ret meget oplysning om dem, da de tilsyneladende ikke er undersøgt arkæologisk. Men det er lidt sjovt at finde frem til dem i landskabet og læse lidt om oldtiden og forestille sig, hvad folk lavede her for så mange år siden. Her er et kort med fredede gravhøje fra Arealinfo. Se om du kan finde frem til et par stykker af højene.

Eric Farley, Soldugvej